MAK NA KRUCHYM SPODZIE

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jak nie mam czasu a święta , imieniny blisko , robię ten makowiec.

  • 25 min

Składniki:

  • 900 g masy makowej z bakaliami i miodem w puszce
    CIASTO
    20 dag mąki pszennej
    10 dag mąki krupczatki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    odrobina cukru waniliowego
    odrobina proszku do pieczenia ( nie jest konieczny, ja nie dodawałam)

Mak na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chodne masło posiekać z cukrami i jajkiem, dodać mąkę z proszkiem.
    Nie wyrabiamy dobrze ciasta tylko wstawiamy je do lodówki, na około 1 godzinę.
    Po wyjęciu ciasto lekko łączymy ze sobą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem . Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą ,
    lub tak jak ja zmielonymi migdałami.
    Na ciasto nakładamy gotową masę makową.
    Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 40 minut.
    Gotowe.

Porady

Blaszka 15 X 20 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy