Jak nie mam czasu a święta , imieniny blisko , robię ten makowiec.
25 min
Składniki:
900 g masy makowej z bakaliami i miodem w puszce
CIASTO
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki krupczatki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
1 jajko
odrobina cukru waniliowego
odrobina proszku do pieczenia ( nie jest konieczny, ja nie dodawałam)
Mak na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chodne masło posiekać z cukrami i jajkiem, dodać mąkę z proszkiem.
Nie wyrabiamy dobrze ciasta tylko wstawiamy je do lodówki, na około 1 godzinę.
Po wyjęciu ciasto lekko łączymy ze sobą i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem . Ciasto lekko nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą ,
lub tak jak ja zmielonymi migdałami.
Na ciasto nakładamy gotową masę makową.
Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 40 minut.
Gotowe.
Komentarze