Majonez z aquafaby (wegański)

4.5 (143 ocen)

  • 10 min

Majonez przypomina w smaku ten jajeczny. Jest dobrym zamiennikiem dla osób nie mogących jeść jajek

  • 10 min

Składniki:

  • - 125 ml aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy, ewentualnie woda z puszki po ciecierzycy)**
    - 1 łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
    - 1/4 łyżeczki soli (lub inna ilość, w zależności od preferencji)
    - 1/2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej, chrzanowej, dijon
    - 1 szklanka oleju rzepakowego

    ** przepis na aquafabę: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/aquafaba-2
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Majonez z aquafaby (wegański) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez najwygodniej i najłatwiej przygotowywać w wysokim naczyniu, np. słoiku (szybciej się wymiesza). Do naczynia wlać aquafabę, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, dodać sól i musztardę. Blendować krótką chwilę blenderem ręcznym do wytworzenia piany. Do masy dolać ciurkiem pół szklanki oleju i dalej blendować, kolejne pół szklanki oleju dodać po kilku minutach. Całość blendować do uzyskania gęstej, majonezowej konsystencji, Majonez przechowywać w lodówce do 10 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować