Zdrowy, bo domowy i pyszny, bo dostosowany do indywidualnego smaku i robi się błyskawicznie.
Składniki:
1 żółtko z dużego jajka
1 płaska łyżeczka dowolnej musztardy ( u mnie ostra rosyjska )
ok. 250 - 350 ml. dobrego oleju o neutralnym zapachu
szczypta soli, białego pieprzu i kilka kropli soku z cytryny na koniec
Majonez domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niedużej misce wymieszać żółtko z musztardą, ucierać małym wałkiem dolewając po kilka kropli oleju.
Jak już masa nabierze konsystencji majonezu można zwiększyć dodawany olej i wlewać teraz cienkim strumieniem aż do jego wyczerpania.
2.Pod koniec dodać sok z cytryny, sól, pieprz i ew. jak ktoś lubi troszkę chrzanu lub ząbek przeciśniętego czosnku. .
Taki majonez jest świetny do każdej sałatki, jak i do jajek w majonezie i ma tą przewagę nad kupnym, że jest zdrowszy i doskonalszy smakowo.
Komentarze