Marchewkowe z kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciekawe połączenie smaków :)

Składniki:

  • ciasto:
    100 g marchewki (1 duża)
    100g orzechów włoskich
    3 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    70 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem:
    100 g orzechów włoskich
    100 ml mleka
    70 g cukru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto marchewkowe Desery

Marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtak ubić na puch z cukrem pudrem, dodać marchewkę , orzechy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać, na końcu połączyć z pianą z białek. Ja ciasto upiekłam w trzech foremkach do tartaletek o średnicy 13 cm, ale może użyć jeden większej blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
  • 2. Orzechy do kremu zmielić. Mleko z cukrem zagotować, dodać orzechy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami.
    Krem wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować