Macwnis supi (gruzińska zupa jogurtowa)

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa z miętą, kolendrą, koperkiem i ryżem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jogurt naturalny gęsty: 2 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - msało: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - ryż ugotowany: 0.5 szklanki
    - świeża mięta posiekana: 2 łyżeczki
    - świeża kolendra posiekana: 1 łyżka
    - Posiekany koperek: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Macwnis supi (gruzińska zupa jogurtowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z wodą, mąką, solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Dodajemy do jogurtu i gotujemy ok.15 min. Jajka rozbełtujemy trzepaczką, Zdejmujemy zupę z gazu i stopniowo dolewamy do jajek. Całość znów przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilkę. Wsypujemy ryż i zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy