Mannowiec rybno-buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć , osuszyć i przekręcić przez maszynkę na drobnym sitku.
Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać.
Dodać zmieloną rybę i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu .
Dodać pieprz cytrynowy i sól do smaku.
2.Buraki ugotować , obrać i przekręcić przez maszynkę.
Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać.
Dodać zmielone buraki. Zagotować . Dodać łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól.
3.Krakersami wyłożyć dno tortownicy. Na krakersy wyłożyć 1/2 masy rybnej.
Przykryć krakersami. Teraz połowę masy buraczanej. Przykryć krakersami.
Znowu ryba i znowu krakersy. Na wierzch wyłożyć pozostałe buraczki.
Pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc.
Po wyjęciu z lodówki okroić nożem i zdjąć obręcz tortownicy.
Boki posmarować majonezem i udekorować wg uznania.
Ja wykorzystałam natkę pietruszki i marchewkę.
Smacznego.
Porady
Do buraczkowej masy można by dodać łyżkę chrzanu , ale i tak jest pyszne.
Komentarze