Manna pod „kołderkom”

0 (0 ocen)

Jest to prosty, szybki i smaczny deser. Przypomina smak z dzieciństwa, bo chyba każdy z nas wychował się na grysiku . Dodatkowo deser jest tani w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 litr mleka,
    • ¾ kostki masła,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku (około 3 łyżki),
    • 1 szklanka kaszy manny
    Mus:
    • 1 szklanka malin,
    • 1 płaska łyżka cukru

Manna pod „kołderkom” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w mleku. Słodzimy. Ciepłe mleko zasypujemy kaszą i gotujemy do momentu jak kasza się rozklei ( około 3 minuty). Ugotowaną kasze przekładamy do kształtnych foremek i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wymyjemy je. Wykładamy na talerzyki i polewamy owocowym musem. Dekorujemy śmietanką. U mnie jest to mus malinowy.
  • 2. Maliny miksujemy z cukrem, aż masa będzie puszysta.
    Do naszego musu możemy użyć mrożonych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy