Łupcie - wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną

4.41 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej wsi Dziuchów. U nas te gołąbki królują od zawsze, a smak jest naprawdę świetny. Połączenie kaszy gryczanej, oleju konopnego i liści kiszonej kapusty - bez łupci nie wyobrażam sobie Wigilii.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty
    1/2 kg kaszy gryczanej
    olej konopny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Łupcie - wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli. Po ugotowaniu można okręcić garnek z kaszą kocem i schować pod "pierzynę". Kaszę doprawić do smaku, dodać olej konopny i dobrze wymieszać.
  • 2. Kapustę obrać z liści i ugotować je. W liście kapusty nakładać farsz i zawijać, jak przy każdych innych gołąbkach. Ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, by nie spaliły się z wierzchu.
  • 3. Gołąbki zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.

Porady

Podawać na ciepło polane olejem konopnym. Doskonale smakują także zimne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować