Luksusowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło zmiksować z cukrem,potem żółtkami i jajkami.Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować razem.Rozsmarować na blaszkę z papierem do pieczenia.(25x42)
2.beza-Białka ubić z solą i cukrem.Przesiać do białek kisiel,lub budyń i chwilkę zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć na surowe ciasto.
3.Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć,dodać resztę składników i rękoma wymieszać.Rozsypać na bezie.
4.biszkopt-Białka ubić z cukrem,potem żółtkami.Domieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem.Wkręcić posypkę i rozsmarować na jabłkach. (ja zapomniałam, to rozsypałam tartą czekoladę na placek, przed pieczeniem).
Piec w 175* ok.40 min.
5.polewa czekoladowa:
Rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu i posmarować zimny placek.
6.polewa chałwowa-poprzednia wersja-Do rondelka włożyć masło,cukier i mleko.Wymieszać i na małym ogniu,roztopić. Dodać pokruszoną chałwę i rozpuścić.Wylać na górę zimnego placka,rozsmarować.
Komentarze