Lukrowany jabłecznik z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z powyższych składników zagnieść gładkie cisato. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i cienko wysypać mąką. Spód i dno formy wylepić 2/3 ciasta. Posypać 2 łyżkami bułki tartej.
2.Jabłka obrać, pokroić na cząstki, skropić połową soku z cytryny. Dusić 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek. Mieszając, gotować ok. 1 min. Lekko przestudzić, dodać połowę migdałów. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
3.Piec 30 min w temp. 200st, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze 30 min. Pozostałe płatki zrumienić na suchej patelni.Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny na gładki lukier. Lukrem posmarować jabłecznik. Obsypać płatkami migdałów.
Komentarze