Salmoriglio czyli sycylijski sos używany do ryb, sałat, i mięs a zastosowany tutaj jako marynata do łososia zapewni nam nie tylko dawkę witamin ale i cudowny smak. Zapraszam zatem na zdrowego łososia w sycylijskim stylu :)
30 min
Składniki:
4 filety z łososia ( po około 200 gram każdy )
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Skórka otarta z jednej cytryny
Sok z ½ cytryny
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego oregano lun 1 świeżej
Sól, pieprz
Łosoś salmoriglio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia, myjemy i osuszamy, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc oliwę z oliwek z sokiem i skórką z cytryny tak aby stworzyły emulsję. Do oliwy dodajemy posiekany drobno czosnek, posiekaną pietruszkę i oregano – marynatę mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum godzinę. Rozgrzewamy patelnie (można dolać łyżkę oliwy )i smażymy łososia od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Łososia serwujemy z bagietką , ale świetnie komponuje się też z ryżem
Komentarze