Łosoś Salmoriglio

0 (0 ocen)

  • 30 min

Salmoriglio czyli sycylijski sos używany do ryb, sałat, i mięs a zastosowany tutaj jako marynata do łososia zapewni nam nie tylko dawkę witamin ale i cudowny smak. Zapraszam zatem na zdrowego łososia w sycylijskim stylu :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety z łososia ( po około 200 gram każdy )
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    Skórka otarta z jednej cytryny
    Sok z ½ cytryny
    2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    ½ łyżeczki suszonego oregano lun 1 świeżej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś salmoriglio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia, myjemy i osuszamy, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc oliwę z oliwek z sokiem i skórką z cytryny tak aby stworzyły emulsję. Do oliwy dodajemy posiekany drobno czosnek, posiekaną pietruszkę i oregano – marynatę mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum godzinę. Rozgrzewamy patelnie (można dolać łyżkę oliwy )i smażymy łososia od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Łososia serwujemy z bagietką , ale świetnie komponuje się też z ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Łosoś Pietruszka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować