Łosoś po szwedzku wg nigelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę.
2.Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony.
3.Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki.
4.Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. Smacznego :)
Komentarze