Łosoś po szwedzku wg Nigelli

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na wykwintną sałatkę z łososiem

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - łosoś: 250 gramów
    - koperek: 0.5 pęczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - pieprz w ziarnach: 3 sztuki
    - cebula dymka: 2 sztuki
    SOS:
    - śmietana 18%: 80 mililitrów
    - ocet winny: 1 łyżka
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
    - sałata: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Łosoś po szwedzku wg nigelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś po szwedzku 1. Łososia wraz se skórą płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy go do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, ziarna pieprzu, cukier, sól i pokrojoną dymkę.
  • Łosoś po szwedzku 2. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko mrugała i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu łososia przekręcamy na druga stroną i zostawiamy w wodzie, żeby doszedł z drugiej strony.
  • Łosoś po szwedzku 3. Przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą śmietanę, musztardę, ocet winny i cukier trzcinowy. Mieszamy wszystkie składniki i gotowy sos odstawiamy do lodówki.
  • Łosoś po szwedzku 4. Po ugotowaniu rybę studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Na nią układamy kawałki łososia, polewamy gotowym sosem i dekorujemy koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować