Łosoś po japońsku

4.5 (155 ocen)

Filet złososia marynowany w sosie sojowym i w świeżych ziołach, a do tego pszenno-gryczany japoński makaron z młodym imbirem i zielnym groszkiem, to moja propozycja na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Porcja na 2 osoby

    Na marynatę:
    4 łyżki sosu sojowego
    sok z połówki cytryny
    listki z gałązki śweżego rozmarynu
    1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku
    1 łyżeczka listków świeżej mięty
    sól morska
    pieprz biały
    2 łyżki oliwy z oliwek

    2 duże filety z łososia (po 300 g każdy)
    150 g makaronu japońskiego pszenno-gryczanego
    1 duża łyżka młodego imbiru
    3 łyżki sosu sojowego
    1 szklanka mrożonego groszku
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 kosta rosołowa
    200 ml wody
    1/2 łyżeczki sosuchilli
    1 łyżka octu ryżowego
    sól czosnkowa
    2 łyzki oliwy z oliwek
    natka pietruszki

    Ponad to
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś po japońsku 1. Wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do naszynia wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać zioła i przyprawy, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać
  • Łosoś po japońsku 2. Filet z łososia umyć, osuszyć i umieśćić w naczyniu żaroodpornym. Zalać łososia marynata. Przykryć naczynie folią spożywcza i marynować wstawić do lodóki na conajmniej godzinę. Kiedy łosoś jest już zamarynowany piec rybę w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 min. 5 min przed końcem pieczenia w piekarniku włączyć funkcję grilla.
  • Łosoś po japońsku 3. Makaron chiński ugotować w osolonej wodzie. Należy bardzo pilnować tego makaronu, bo gotuje się bardzo szybko, a będzie dochodził jeszcze na patelni. Najlepiej żeby był al'dente.
  • Łosoś po japońsku 4. Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy go na patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy mrożony groszek i chwilę podsmażamy aż groszek się rozmrozi.
  • Łosoś po japońsku 5. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wody, dodajemy do tego sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz ,imbir mielony , sos chilli i resztę przypraw-dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dolewamy do makaronu z groszkiem i smażymy aż odparuje. Na końcu dodajemy młody imbir i z makaronem, posypujemy natką pietruszki. Upieczonego łososia podajemy polanego resztka marynaty pozostałą z pieczenia z makaronem i cząstkami cytryn. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować