Łosoś pieczony w marynacie pomarańczowo-miodowo-musztardowej z maślanymi ziemniaczkami w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Część 1. - ŁOSOŚ
1. Zdejmujemy skórę z łososia. Kroimy go na w miarę równe porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy czosnek, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy (najlepiej zblendować). Zalewamy łososia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
3. Układamy łososia na blasze, posypujemy rozkruszonym masłem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 st. z termoobiegiem.
2.Część 2. - ZIEMNIACZKI
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki (wg uznania), blanszujemy, a następnie osuszamy.
2. Roztapiamy masło, obsmażamy cząstki ziemniaczane.
3. Podsmażone ziemniaczki układamy na blasze. Posypujemy rozkruszonym masłem, a następnie pieczemy w temp. 150 st. z termoobiegiem. Pod koniec włączamy opcję grill z termoobiegiem (250st.). Przyprawiamy tymiankiem i czosnkiem.
Komentarze