Łosoś na szpinakowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatnego łososia na szpinakowej pierzynce z wyraźną nutą koziego jogurtu i czosnku. Całość jest zdrowa, smaczna i aromatyczna - idealnie komponuje się z kaszą jaglaną.

  • 30 min

Składniki:

  • RYBA:
    - filet z łososia norweskiego
    - świeży koperek
    - sól i pieprz
    - masło (do smażenia)
    SZPINAKOWA PIERZYNKA:
    - 1 opakowanie szpinaku mrożonego
    - 125 g naturalnego jogurtu koziego
    - 2 ząbki czosnku
    - 1,5 łyżki masła
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - sól i pieprz
    KASZA:
    - 100 g kaszy jaglanej
    - mały pęczek świeżego koperku
    - 1 łyżka masła
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś na szpinakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na patelni rozpuszczamy masło i roztapiamy na nim szpinak.
    Gdy ten całkowicie się rozmrozi, podgrzewamy go jeszcze przez około 5 minut.

    Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier brzozowy oraz jogurt kozi. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 5 - 7 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2 2. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy jedną jej część w około 3 częściach wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli.

    Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ją z posiekanym, świeżym koperkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby "doszła".
  • 3 3. Łososia oczyszczamy, delikatnie odkrawamy skórę i oprószamy go z obu stron solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

    Tak przygotowane ryby smażymy na maśle około 3 minut z każdej strony, dzięki czemu będą delikatne i soczyste.
  • 4 4. Usmażonego łososia układamy na gorącej pierzynce szpinakowej.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować