Łosoś na puree ziemniaczanym z salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PUREE:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować. Ugniatać z dodatkiem masła. Dodać skórkę z 1 cytryny i posiekaną mięte. Na koniec delikatnie wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku.
2.ŁOSOŚ:
Filety umyć, osuszyć, wyjąć ości, obłożyć cebulą, posypać cukrem, odstawić na chwilę. Przed smażeniem ściągnąć cebulę, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, Smażyć filety obłożone cytryną.
3.SALSA:
Pomarańcze, cytrynę i limonkę wyszorować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, ze wszystkich cytrusów wycisnąć osobno sok. Na patelnii podsmażyć cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, zalać sokiem z cytrusów. Dusić pod przykryciem, pod koniec dodać miód, skórkę z pomarańczy i imbir. Zredukować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Komentarze