Łosoś cytrynowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Obiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 kawałki filetu z łososia
    sól, pieprz
    skórka starta z jednej cytryny
    przyprawa do ryb


    warzywa:
    1 marchewka
    1 papryka czerwona
    1/2 papryczki chili
    3 gałązki selera naciowego
    1 cebula czerwona
    sól, pieprz
    1 łyżeczka przyprawy greckiej / mieszanka przypraw/
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 kulki mozzarella

Łosoś cytrynowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z łososia solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb, startą skórką z cytryny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję też w paski, seler naciowy - cebulę na kawałki. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa, związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem okryta jak cukierek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół. Wyłączam piekarnik, układam na rybie plastry mozzarelli, kawałki chili i wstawiam do piekarnika na dwie minuty aż ser się rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy