Losos ze szpinakiem ,pieczonym pomidorkami i rösti

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardz fajne polaczenie ,propozycja na szybki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • szpinak mrozony lub swiezy
    losos surowy
    pomidorki koktajlowe
    2 ziemniaki
    cytryna
    sol
    pieprz
    galka muszkatolowa
    czosnek
    100 ml slodkiej smietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Losos ze szpinakiem ,pieczonym pomidorkami i rösti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak (ja mialam mrozony ) ,wkladamy do garnka i doprowadzamy do odparowania wody ,na wolnym ogniu ,zeby nam sie przy okazji poduszal. Nastepnie dodajemy 100 ml . slodkiej smietany i dusmy . Doprawiamy sola ,pieprzem ,czosnkiem drobno posiekanym oraz galka muszkatolowa.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 st. W tym czasie pluczemy pomidorki koktajlowe i osuszamy ,kladziemy na talerzu i polewamy oliwa z oliwek ,oraz posypujemy suszonym oregano.
    Wkladamy do piekarnika.
    pomidorki pieczemy okolo 10-15 min.
  • 3. Scieramy dwa ziemniaki na tarce o grubych oczkach ,odciskamy wode ,doprawiamy sola i pieprzem. na patelni rozgrzewamy dwie lyzki oleju ,wkladamy na cala wielkosc patelni mase ziemniaczana ,smazymy okolo 10 min. ,dodajemy dwie lyzki oleju ,wlewajac z boku ,odwracamy i smazymy ponownie okolo 10 minut . Nalezy sprawdzac czy sie nie przypala . Wykladamy na talerz na ktorym jest recznik papierowy i wkladamy do piekarnika obok pomidorkow.
  • 4. W tym samym czasie na innej patelni rozgrzewamy troche tluszczu i smazymy kawalki lososia , po 5 min. z kazdej strony . Na koncu doprawiamy sola i pieprzem . Wkladamy na okolo 5 min. do piekarnika .
    lososa doprawiamy sokiem z cytryny na talerzu tuz przed spozyciem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować