Łosoś ulubiona ryba mojej rodziny. Wersja z warzywami zapiekana. Zrobiłam dodatkowo sałatkę z reszty warzyw i kuskusu. Lekko i zdrowo, i oczywiście kolorowo. Ryba nie musi by nudna i z patelni tylko.
Łosoś z warzywami i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny. Łososia przekładam w marynacie do lodówki na dwie godziny.
Marchewkę, pietruszkę obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Paprykę kroję w kostkę małą. Na patelni na oleju przesmażam por, dodaję paprykę i dalej smażę na wolnym ogniu.
2.Pod koniec dodaję marchewkę i pietruszkę. Całość podlewam odrobina wody i duszę chwilę aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Łososia przekładam na folię aluminiową.
3. Na każdym kawałku układam warzywa i zawijam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. Kasze kuskus zalewam wrzącą wodą według opakowania i odstawiam . Dodaję do reszty warzyw które zostały i mieszam. dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Rybę podaję z warzywami z kaszą.
Komentarze