Łosoś z mango

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kiedy nie mogę się zdecydować, czy mam ochotę na coś słodkiego, czy może ostrego- wybieram to danie. Łączy w sobie wszystko co lubię. Oprócz tego jest niezwykle szybkie w przygotowaniu. Łosoś zawiera wiele cennych składników, więc powinniśmy z nich korzystać przynajmniej raz w tygodniu.

  • 50 min

Składniki:


  • 400g świeżego fileta z łososia
    2 mango
    sól

    marynata:

    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżki miodu

Łosoś z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy i zdejmujemy skórę. Rozkładamy na desce i solimy z dwóch stron.
  • 2. Przygotowujemy marynatę- sok łączymy z musztardą i miodem. Powinien wyjść słodko-kwaśny.
  • 3. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z plastrami mango. Gotowe zalewamy sosem.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż łosoś będzie miękki, a góra delikatnie przyrumieniona.
    odajemy z podpieczoną bagietką i oliwą.

Komentarze

Podobne przepisy