Łososia bardzo lubimy, dlatego przyrządzam go na różne sposoby. Tym razem upiekłam go pod ziołową skorupką, do tego ziemniaki, surówka i mamy pełnowartościowy, bezmięsny obiad na piątek :)
Składniki:
60 dag filetu z łososia bez skóry
po jednym małym pęczku pietruszki, koperku i bazylii
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny
sól
Łosoś w ziołowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kwaśną śmietanę wymieszać z bułką tartą, startym parmezanem i ziołami. Przyprawić do smaku solą i odstawić na ok.30 minut.
2.Filet z łososia opłukać, osuszyć, posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Posmarować masę ziołową. Ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej i dokładnie zawinąć.
3.Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec ok.25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze