Łosoś w ziolach

0 (0 ocen)

zapiekany łosoś z ziołami

Składniki:

  • 1,5 kg fileta z łososia ze skórą
    1 kostka masła
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Łosoś w ziolach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
    Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
    Filet posolić, odstawić na 30 minut.
    W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
  • 2. Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
    Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
    Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
    Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy