Łosoś w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu, wsypać 1-1,5 łyżki mąki. Co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Powinna się lekko zrumienić. Następnie dodać masło - około 8 dag - tyle żeby zabrało mąkę. Im ciemniejszy kolor ma podsmażana mąka, tym ciemniejszy potem będzie sos. Bulion wlać do mąki i masła. Jeżeli sos jest za gęsty należy dolać gorącej wody lub mleka. Doprowadzić sos do wrzenia i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietanę, i wsypać pokrojony koperek. Dokładnie wymieszać sos, po czym dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku, dodać też pieprz. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Sos jest gotowy.
2.Przygotować łososia: Oczyścić i pozbawić łusek. Następnie pociąć filet na kawałki wielkości około 10cm x 5cm. Kawałki pokropić cytryną, posolić grubą solą, dodać "przyprawę do ryb". Przygotowane filety wstawić do naczynia żaroodpornego (bez przykrywki – zastąpi ją folia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni, piec około 20 minut.
Komentarze