Łosoś w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowo smaczne danie nawet dla tych, co nie lubią ryb

  • 30 min

Składniki:

  • Łosoś:
    - 80 dag filetu z łososia
    - cytryna
    - gruba sól
    - przyprawa do ryb lub inne przyprawy do smaku wedle uznania, np. rozmaryn


    Sos koperkowy:
    - 1-1,5 łyżki mąki
    - około 8 dag masła sklarowanego
    - bulion warzywny
    - mleko lub gorąca woda
    - 2-3 łyżeczki śmietany
    - pęczek koperku
    - cytryna
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu, wsypać 1-1,5 łyżki mąki. Co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Powinna się lekko zrumienić. Następnie dodać masło - około 8 dag - tyle żeby zabrało mąkę. Im ciemniejszy kolor ma podsmażana mąka, tym ciemniejszy potem będzie sos. Bulion wlać do mąki i masła. Jeżeli sos jest za gęsty należy dolać gorącej wody lub mleka. Doprowadzić sos do wrzenia i zdjąć z ognia. Następnie dodać śmietanę, i wsypać pokrojony koperek. Dokładnie wymieszać sos, po czym dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku, dodać też pieprz. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Sos jest gotowy.

  • 2. Przygotować łososia: Oczyścić i pozbawić łusek. Następnie pociąć filet na kawałki wielkości około 10cm x 5cm. Kawałki pokropić cytryną, posolić grubą solą, dodać "przyprawę do ryb". Przygotowane filety wstawić do naczynia żaroodpornego (bez przykrywki – zastąpi ją folia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni, piec około 20 minut.
  • 3. Podawać z dowolną surówką i frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować