Łosoś w sosie ćwikłowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dużo różnych przepisów. Ten na oryginalnego łososia z ćwikłą gdzieś wyczytałam i robię to danie na specjalne okazje. Mamie, tacie i siostrze bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 4 kawałki filetów z łososia
    ● 1 mały ugotowany burak ćwikłowy
    ● 1 szalotka
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 2 łyżki oleju
    ● 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    ● 200 ml słodkiej śmietanki
    ● 1 łyżka startego chrzanu
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● olej i masło do smażenia

Łosoś w sosie ćwikłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w sosie ćwikłowym 1. Buraka obieramy i ścieramy
    na tarce. Na rozgrzanym oleju
    przesmażamy posiekaną szalotkę
    i dodajemy buraczki.
    Smażymy 5 minut.
  • Łosoś w sosie ćwikłowym 2. Do buraczków dodajemy na
    zmianę po łyżce bulionu i śmietany
    do zgęstnienia sosu. Doprawiamy
    do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą, cukrem
    i białym pieprzem. Odstawiamy.
  • Łosoś w sosie ćwikłowym 3. Umyte i osuszone filety solimy,
    posypujemy pieprzem,
    skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Łosoś w sosie ćwikłowym 4. Łososia smażymy na oleju
    z masłem po 3 minuty z każdej
    strony. Odstawiamy z ognia na
    3-4 minuty (pod przykryciem),
    aby ryba „doszła”. Porcje łososia
    układamy na ogrzanym talerzu,
    polewamy sosem ćwikłowym
    i posypujemy natką
    pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy