Łosoś w papryce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ryby często goszczą na moim stole. A łosoś jest jedną z ulubionych przez nas ryb, wpływa na to kilka powodów - smak , ograniczona ilość ości i przepiękny kolor.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia ( ja smażę jedno większe na 2 osoby bo więcej nie zjemy )
    1/2 cytryny
    olej z pestek winogron
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    1 czubata łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    2 łyżeczki brązowego cukru
    1/8 świeżej czerwonej papryki
    2 łyżeczki pokrojonego drobno szczypiorku
    mąka

Łosoś w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dzwonko z łososia 1. Dzwonka z łososia osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi i ułożyć w pojemniku.
  • Marynata do łososia 2. Przygotować marynatę z soku z cytryny, 1/2 szklanki oleju, cukru, soli, papryki mielonej.
  • Dzwonko łososia w marynacie 3. Wymieszać i polać marynatą łososia. Zostawić na 30 minut w lodówce.
  • Dzwonko łososia osuszanie 4. Wyjąć z marynaty, obetrzeć ją, osuszyć rybę ponownie ręcznikiem kuchennym.
  • Dzwonko łososia oprószone mąką 5. Oprószyć mąką.
  • Smażenie łososia 6. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu
  • Papryka i szczypior pokrojone 7. W czasie kiedy ryba się smaży pokroić drobno świeżą paprykę.

Porady

Podawać posypując papryką i szczypiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy