Łosoś w galarecie z żurawin

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sam jej wygląd oczarował mnie, smaczna a przy tym zdrowa galareta z żurawin

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - łosoś filet świeży: 1 sztuka
    - żurawina mrożona: 1 opakowanie
    - żelatyna spożywcza: 3 łyżki
    - cukier biały drobny: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łosoś w galarecie z żurawin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w galarecie z żurawin 1. Filet upiekłam w folii na patelni w soli i w pieprzu. Odłożyłam do wystygnięcia. W między czasie paczkę mrożonej żurawiny wsypałam do rondla i gotowałam z cukrem. Po 15 minutach odstawiłam. W filiżance wrzącej wody rozrobiłam 1 łyżkę żelatyny. Odlałam z rondla 1/3 owoców i zmieszałam z żelatyną. Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i wlałam wystudzoną część owoców z żelatyną. Włożyłam do lodówki a kiedy stężała położyłam na nią łososia. W czasie gdy pierwsza część żurawiny już prawie zastygła, kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuściłam w filiżance gorącej wody. I zalałam równomiernie łososia aż po brzegi. Całość włożyłam do lodówki do końcowego zastygnięcia.

    Galareta wyszła wspaniała. Jednak ... denerwują mnie skórki z owoców. Dlatego następną, tą na święta zrobię inaczej. Tu filet jest upieczony. W nowej, lepszej wersji ugotuję go w bulionie. A ugotowane owoce żurawin przetrę przez sito.
    Do tego obowiązkowo chrzan. Sos chrzanowy. Choć przyznam, że zjadłam dziś kawałek na lunch z octem balsamicznym. Jednak wybrałabym chrzan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować