Łosoś w galarecie z warzywami

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo smaczna ryba z dodatkiem zielonego groszku, marchewki i liści kolendry. Wszystko otoczone klarowną galaretką warzywno - łososiową z wyraźną, kwaskową nutą cytryny. Warto przygotować taką rybę w małych foremkach, wtedy każdy ma swoją porcję.

Składniki:

  • ok 300g fileta z łososia
    ok 100g groszku zielonego
    2 marchewki
    10 cm pora
    1 korzeń pietruszki
    1/4 selera
    liść laurowy
    pieprz czarny
    sól
    sos rybny
    parę ziaren ziela angielskiego
    sok z 1/2 cytryny
    6 łyżeczek żelatyny
    białko jajka
    listki kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Łosoś w galarecie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę, marchewkę, selera pokroić i razem z porem włożyć do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec, na około 5min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy i odsączyć. Białko wlać do zimnego wywaru i roztrzepać. Postawić na ogniu i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Białko powinno się wytrącić (zważyć), a pomiędzy nim będzie widać przeźroczysty, klarowny płyn. Przecedzić przez gazę i uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów. W około pół szklanki wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z całością.
  • 3. Marchewkę, kawałki łososia, listki kolendry i zielony groszek układać w pojemniczkach. Zalewając przestudzonym wywarem.
    Żeby warzywa i ryba były w każdym kęsie, galaretki robiłam w etapach. Do pojemnika włożyłam trochę warzyw i rybę, zalałam galaretą, tak aby tylko przykryła zawartość i wstawiłam do lodówki. Kiedy już zaczęła tężeć, wyłożyłam następną porcję i znów zalałam galaretą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować