Łosoś w galarecie

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja na smaczne podanie ryby, z którymi ja od zawsze mam problem. Zarówno z ich jedzeniem jak i przygotowaniem ;) Tą mogłabym jeść bez problemu i tak też czyniłam :D

Składniki:

  • 700g łososia (filet)
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    sok z ½ cytryny

    Galaretka:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    ½ pora
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    pęczek lubczyku
    1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
    1/3 puszki groszku konserwowego
    4 łyżeczki żelatyny
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki.
  • 2. Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości i przecedzamy. Z marchewki wycinamy ozdobne gwiazdki lub dodajemy na półmisek pokrojoną w plasterki. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody, a napęczniałą rozprowadzamy ciepłym wywarem z jarzyn. Dodajemy do pozostałego rosołu. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na łososia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować