Kolejna propozycja na smaczne podanie ryby, z którymi ja od zawsze mam problem. Zarówno z ich jedzeniem jak i przygotowaniem ;) Tą mogłabym jeść bez problemu i tak też czyniłam :D
Składniki:
700g łososia (filet)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z ½ cytryny
Galaretka:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
½ pora
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pęczek lubczyku
1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
1/3 puszki groszku konserwowego
4 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz
Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki.
2.Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości i przecedzamy. Z marchewki wycinamy ozdobne gwiazdki lub dodajemy na półmisek pokrojoną w plasterki. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody, a napęczniałą rozprowadzamy ciepłym wywarem z jarzyn. Dodajemy do pozostałego rosołu. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na łososia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze