Łosoś w galarecie

4.92 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak podanego łososia widziałam kiedyś w gazecie, bałam się za niego zabrać bo sądziłam że nie podołam, ale....nie taki diabeł straszny :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg świeżego łososia - grubsza strona fileta
    sok z 1/2 cytryny + sól + biały pieprz
    250 ml dobrego majonezu
    120 g serka śmietankowego almette lub ostrowia
    1,5 łyżki posiekanego koperku + 2 płaskie łyżki zwykłej żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody
    1 zielony ogórek umyty i pocięty cienko w półplasterki
    1 żelatyna z przyprawami ( w przepisie jest na 1 l wody ale ja daję mniej ok.850ml aby galareta była stabilniejsza).
Wystaw ocenę:

4.92 (191 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania główne Ryba

Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ag51mh 1. Fileta z łososia pozbawić skóry i ości, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
    Po tym czasie upiec go w kombiwarze lub piekarniku (30 min,175-180 stopni).
    Po wyjęciu dobrze schłodzić, ryba musi być całkowicie zimna.
    Majonez delikatnie wymieszać z serkiem, koperkiem i zimną tężejącą zwykłą żelatyną, doprawić do smaku zgodnie z własnym gustem.
    Masą wyłożyć wierzch łososia i ozdobić ogórkiem układając go tak, aby przypominało rybią łuskę, znowu odstawić do schłodzenia.
    Na końcu wylać na wierzch tężejącą galaretkę z przyprawami (oczywiście wcześniej należy ją przecedzić).
    Tak podany łosoś cieszy oko i podniebienie - życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować