Tak podanego łososia widziałam kiedyś w gazecie, bałam się za niego zabrać bo sądziłam że nie podołam, ale....nie taki diabeł straszny :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg świeżego łososia - grubsza strona fileta
sok z 1/2 cytryny + sól + biały pieprz
250 ml dobrego majonezu
120 g serka śmietankowego almette lub ostrowia
1,5 łyżki posiekanego koperku + 2 płaskie łyżki zwykłej żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody
1 zielony ogórek umyty i pocięty cienko w półplasterki
1 żelatyna z przyprawami ( w przepisie jest na 1 l wody ale ja daję mniej ok.850ml aby galareta była stabilniejsza).
Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z łososia pozbawić skóry i ości, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie upiec go w kombiwarze lub piekarniku (30 min,175-180 stopni).
Po wyjęciu dobrze schłodzić, ryba musi być całkowicie zimna.
Majonez delikatnie wymieszać z serkiem, koperkiem i zimną tężejącą zwykłą żelatyną, doprawić do smaku zgodnie z własnym gustem.
Masą wyłożyć wierzch łososia i ozdobić ogórkiem układając go tak, aby przypominało rybią łuskę, znowu odstawić do schłodzenia.
Na końcu wylać na wierzch tężejącą galaretkę z przyprawami (oczywiście wcześniej należy ją przecedzić).
Tak podany łosoś cieszy oko i podniebienie - życzę smacznego.
Komentarze