300 gr filetu z łososia ze skórą
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
1/3 puszki groszku konserwowego
2 marchewki
1 łyżeczka przyprawy do ryb
2 łyżki żelatyny
800 ml wody
Sól, pieprz
Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem usunąć skórę i pokroić filet w mniejsze kawałki i umieścić w nakładce do gotowania na parze. Do garnka wlać wodę, dodać pozostałą skórę z filetu, przyprawę do ryb oraz obrane ze skórek i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Gotować ok. 7 minut pod przykryciem. Następnie na garnek położyć nakładkę do gotowania na parze i całość gotować jeszcze ok. 7 minut na średnim ogniu.
2.Wywar przecedzić. Warzywa pokroić w plastry i przecisnąć przez siatkę do jarzyn. Łososia pokroić w mniejsze kawałki. Do foremek lub miski włożyć rybę oraz pokrojone warzywa i groszek konserwowy. Wywar przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gorącym wywarem zalać foremki lub miskę. Włożyć najlepiej na całą noc do lodówki do stężenia. Podawać schłodzone skropione cytryną lub octem.
Komentarze