Łosoś w galarecie

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

Znakomita przystawka na wszystkie uroczystości.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 gr filetu z łososia ze skórą
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek selera
    1/3 puszki groszku konserwowego
    2 marchewki
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    2 łyżki żelatyny
    800 ml wody
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ryba Przystawki

Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem usunąć skórę i pokroić filet w mniejsze kawałki i umieścić w nakładce do gotowania na parze. Do garnka wlać wodę, dodać pozostałą skórę z filetu, przyprawę do ryb oraz obrane ze skórek i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Gotować ok. 7 minut pod przykryciem. Następnie na garnek położyć nakładkę do gotowania na parze i całość gotować jeszcze ok. 7 minut na średnim ogniu.
  • 2. Wywar przecedzić. Warzywa pokroić w plastry i przecisnąć przez siatkę do jarzyn. Łososia pokroić w mniejsze kawałki. Do foremek lub miski włożyć rybę oraz pokrojone warzywa i groszek konserwowy. Wywar przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gorącym wywarem zalać foremki lub miskę. Włożyć najlepiej na całą noc do lodówki do stężenia. Podawać schłodzone skropione cytryną lub octem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować