Łososiowe tacos z salsą awokado

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie danie FIT.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4-6 kukurydzianych tortilli
    - 2 średnie kawałki łososia
    - 1 łyżka oliwy
    -1-2 pomidory
    - kilka listków śweżej bazylii
    - 1 awokado
    - pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
    - pół głowki sałaty rzymskiej
    - sok z dwóch limonek
    - pół puszki kukurydzy konserwowej
    - 1 papryczka ostra np. jalapeno
    - kilka listków świeżej kolendry do ozdoby

    Do marynaty do łososia przygotuj:

    - sól, pieprz, łyżeczka mielonego chili, łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łososiowe tacos z salsą awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek i słodką paprykę) mieszamy z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kawałki ryby i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
  • 2. Gdy łosoś się już zamarynował rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą) i smażymy rybę po ok. 5-6 min. z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie w środku upieczone.
  • 3. Rybę odkładamy na talerzyk i zajmujemy się przygotowaniem salsy awokado-bazyliowej. Awokado, bazylię i sok z limonek mieszamy do uzyskania jednolitej masy lub blendujemy. Na koniec dodajemy do salsy drobno pokrojoną czerwoną cebulę i posypujemy odrobiną czerwonej papryki.
  • 4. W międzyczasie podgrzewamy placki z tortilli (na blaszce lub nad palnikiem gazowym).
  • 5. Do każdej tortilli nakładamy odrobinę sałaty, kawałki łososia, kawałki pomidora, kukurydzę, kawałki ostrej papryczki i posiekaną kolendrę, a także porcję salsy awokado-bazyliowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Awokado Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować