- 4-6 kukurydzianych tortilli
- 2 średnie kawałki łososia
- 1 łyżka oliwy
-1-2 pomidory
- kilka listków śweżej bazylii
- 1 awokado
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- pół głowki sałaty rzymskiej
- sok z dwóch limonek
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 papryczka ostra np. jalapeno
- kilka listków świeżej kolendry do ozdoby
Łososiowe tacos z salsą awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek i słodką paprykę) mieszamy z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kawałki ryby i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.
2.Gdy łosoś się już zamarynował rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą) i smażymy rybę po ok. 5-6 min. z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie w środku upieczone.
3.Rybę odkładamy na talerzyk i zajmujemy się przygotowaniem salsy awokado-bazyliowej. Awokado, bazylię i sok z limonek mieszamy do uzyskania jednolitej masy lub blendujemy. Na koniec dodajemy do salsy drobno pokrojoną czerwoną cebulę i posypujemy odrobiną czerwonej papryki.
4.W międzyczasie podgrzewamy placki z tortilli (na blaszce lub nad palnikiem gazowym).
5. Do każdej tortilli nakładamy odrobinę sałaty, kawałki łososia, kawałki pomidora, kukurydzę, kawałki ostrej papryczki i posiekaną kolendrę, a także porcję salsy awokado-bazyliowej.
Komentarze