Łopatkowe roladki w sosie.

4.46 (186 ocen)

Pierwszy raz zrobiłam roladki z łopatki i wyszły rewelacyjne. Mięsko jest delikatne, kruche i soczyste. Wszyscy byli zachwyceni.

Składniki:

  • 1 kg ładnej łopatki wieprzowej
    2 papryki czerwone
    4-6 ogórków zielonych
    3 cebule
    2 pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    Szklanka wody
    Sól, pieprz
    mąka, olej do smażenia
    ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gałązka selera naciowego
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Łopatkowe roladki w sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry ok 1cm i cienko rozbijamy tłuczkiem, opruszamy solą i pieprzem. Papryke, ogórka bez skorki i cebule czyścimy i kroimy w paski. Na każdym kawałku łopatki układamy paprykę, ogórka, cebule i zwijamy roladki, spinamy wykałaczką. Pomidora kroimy w kostke i wrzucamy do rondla, jeśli zostały nam nie wykorzystane warzywa z roladek też dajemy do garnka, dodajemy 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę selera i wlewamy szklankę wody oraz solimy (ok 1 łyżeczki). Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony, opieczone roladki umieszczamy w rondlu z pomidorami. Wszystko dusimy ok 1,5 godziny na wolnym ogniu ( do czasu gdy roladki będą miękkie). Gdy roladki będą już miękkie dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy jeszcze 10 min na wolnym ogniu.

Porady

Jeśli nie mamy świeżej papryki oraz ogórka możemy użyć konserwowych. Łopatke trzeba dość cienko rozbić wtedy roladki są bardziej kruchsze. Roladki możemy podawać z ziemniaczkami, frytkami lub tylko surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować