Gulasz wieprzowy z cebulą i czerwoną papryką w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę wieprzową opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę.Dodać do niej szczyptę cząbru,rozmarynu,pieprzu cayenne,pieprzu ziołowego i wymieszać.Do rondla przełożyć smalec i roztopić.Na rozgrzany smalec przełożyć pokrojone mięso i zrumienić.
2.Cebulę obrać z łusek,opłukać i pokroić w kostkę.Dodać do mięsa i chwilkę razem podsmażyć.Czerwoną paprykę oczyścić z nasion,opłukać i pokroić w kostkę.Przełożyć do rondla,wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.Następnie wlać wodę,dodać listek laurowy i od momentu zagotowania się dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
3.W 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę pszenną i wlać do gotującego się gulaszu.Mieszając zagotować gulasz i zdjąć z ognia.Na koniec dodać szczyptę papryki wędzonej i rozgniecionego w palcach majeranku.Przyprawić do smaku solą i całość dokładnie wymieszać.
4.Podawać na gorąco z ryżem,dowolną kaszą lub z ziemniaczkami i dowolną surówką,a latem z przepyszną mizerią.Ten gulasz świetnie smakuje też z grubym makaronem.
Komentarze