Łopatka wieprzowa z miodem faszerowana rodzynkami

4.5 (155 ocen)

  • 15 min

Szukałam ciekawego pomysłu na łopatkę wieprzową. Nie mogąc nic oryginalnego znaleźć postawiłam na wyobraźnię, której efektem jest pyszne danie dla całej rodziny.

  • 15 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa (1,5 kg)
    Marynata:
    4 łyżki oleju,
    4 łyżki miodu,
    majeranek,
    zioła prowansalskie,
    bazylia(świeża),
    rodzynki,
    papryka ostra,
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Łopatka wieprzowa z miodem faszerowana rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą
  • 2. Marynata: Mieszamy wszystkie składniki ze sobą w małym naczyniu
  • 3. Łopatkę nakłuwamy końcówką noża dość gęsto
  • 4. W otworki wkładamy rodzynki
  • 5. Smarujemy dokładnie łopatkę marynatą i odstawiamy na 24h do lodówki w naczyniu żaroodpornym
  • 6. Wkładamy do piekarnika na około 40-45 minut, aż się dobrze zarumieni

Porady

Można podawać z: kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, warzywami. Świetnie pasują do tego brzoskwinie z puszki, a wewnątrz nich żurawina która świetnie nadaje się do mięsa, i wygląda niezwykle apetycznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować