80 dag łopatki ok. 5 plastrów oprószone pieprzem i Jarzynką.
PRZYGOTOWAĆ WARZYWA NA SOS:
2 cebule pokrojone w kostkę
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora i selera pokrojone w kostkę
1 mała pietruszka pokrojona w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
ORAZ
2 pokruszone listki laurowe
Po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
kilka suszonych grzybków i pieczarek pokrojonych drobniej
Jarzynka, pieprz, płatki suszonego czosnku
1 szklanka wina białego lub wody /u mnie wino/.
Smalec
Mąka lub starty chleb czerstwy do zagęszczenia
Kasza gryczna
Łopatka w pysznym sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić na smalcu. Dodać seler naciowy, przesmażyć, dodać por, seler, pietruszkę, marchew, pieczarki, suszone grzyby, podsmażyć.
Doprawić Jarzynką, pieprzem, dodać listek i ziele angielskie, czosnek.
Wlać wino lub wodę.
Na warzywach ułożyć mięso wczesniej oprószone mąką i obsmażone.
Przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Na końcu potrawę zagęscić mąką rozprowadzoną w małej ilosci smietany.Ja zamiast mąki dodałam tym razem 1 łyżkę startego chleba czerstwego
Oddzielnie ugotować kaszę gryczaną w wodzie z dodatkiem Jarzynki i masła.
Sznycle podać z sosem, w którym się dusiły, kaszą i ogórkiem kiszonym
Porady
WARTO MIEĆ W ZAPASIE STARTY CZERSTWY CHLEB, JEST DOSKONAŁY DO ZAGĘSZCZANIA SOSÓW.
Komentarze