Łopatka w pysznym sosie jarzynowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pyszne i pożywne danie

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dag łopatki ok. 5 plastrów oprószone pieprzem i Jarzynką.

    PRZYGOTOWAĆ WARZYWA NA SOS:

    2 cebule pokrojone w kostkę
    1 łodyga selera naciowego
    kawałek pora i selera pokrojone w kostkę
    1 mała pietruszka pokrojona w kostkę
    2 marchewki pokrojone w kostkę

    ORAZ

    2 pokruszone listki laurowe
    Po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
    kilka suszonych grzybków i pieczarek pokrojonych drobniej
    Jarzynka, pieprz, płatki suszonego czosnku
    1 szklanka wina białego lub wody /u mnie wino/.
    Smalec
    Mąka lub starty chleb czerstwy do zagęszczenia
    Kasza gryczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w pysznym sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na smalcu. Dodać seler naciowy, przesmażyć, dodać por, seler, pietruszkę, marchew, pieczarki, suszone grzyby, podsmażyć.
    Doprawić Jarzynką, pieprzem, dodać listek i ziele angielskie, czosnek.
    Wlać wino lub wodę.
    Na warzywach ułożyć mięso wczesniej oprószone mąką i obsmażone.
    Przykryć i dusić na wolnym ogniu.
    Na końcu potrawę zagęscić mąką rozprowadzoną w małej ilosci smietany.Ja zamiast mąki dodałam tym razem 1 łyżkę startego chleba czerstwego
    Oddzielnie ugotować kaszę gryczaną w wodzie z dodatkiem Jarzynki i masła.
    Sznycle podać z sosem, w którym się dusiły, kaszą i ogórkiem kiszonym

Porady

WARTO MIEĆ W ZAPASIE STARTY CZERSTWY CHLEB, JEST DOSKONAŁY DO ZAGĘSZCZANIA SOSÓW.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować