Łopatka w sosie pieczarkowo -paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy i osuszamy. Kroimy na kilka kotletów , przyprawiamy solą i pieprzem, rumienimy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy do garnka, na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przelewamy do mięsa.Wrzucamy liść laurowy, szczyptę majeranku oraz papryki. Przykrywamy i dusimy .Dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba. Gdy mięso jest już prawie miękkie wrzucamy umyte, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki , cebulkę pokrojoną w półksiężyce oraz paprykę pokrojoną w słupki.Dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki zagęszczamy łyżką mąki.
2.Smakuje dobrze zarówno z ziemniakami jak i z kaszą.
Komentarze