Łopatka w sosie pieczarkowo -paprykowym

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i kruche mięsko.Smakuje wszystkim domownikom i szybko znika z talerzy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    pół czerwonej papryki
    1 cebula
    0,20 dkg pieczarek
    sól, pieprz
    mielona słodka papryka
    majeranek, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w sosie pieczarkowo -paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy i osuszamy. Kroimy na kilka kotletów , przyprawiamy solą i pieprzem, rumienimy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy do garnka, na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przelewamy do mięsa.Wrzucamy liść laurowy, szczyptę majeranku oraz papryki. Przykrywamy i dusimy .Dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba. Gdy mięso jest już prawie miękkie wrzucamy umyte, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki , cebulkę pokrojoną w półksiężyce oraz paprykę pokrojoną w słupki.Dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki zagęszczamy łyżką mąki.
  • 2. Smakuje dobrze zarówno z ziemniakami jak i z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować