Łopatka pieczona w rabarbarze

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mięso tak zamarynowane jest bardzo aromatyczne – świetnie komponują się smaki cynamonu i rabarbaru ze słodyczą rodzynek i miodu. Mięso świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wówczas podaję go z kaszą kuskus, lub wędlina na kanapkę.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki,
    150g rabarbaru,
    1 łyżeczka soli,
    3/2 łyżeczki cukru,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    1/2 łyżeczki pieprzu,
    3/4 łyżeczki cynamonu,
    7 goździków,
    1 liść laurowy,
    2 łyżeczki miodu,
    2 ząbki czosnku,
    woda 200ml,
    rodzynki 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Łopatka pieczona w rabarbarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka pieczona w rabarbarze 1. Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut. Po wyłączeniu lekko studzimy i dodajemy miód.
  • Łopatka pieczona w rabarbarze 2. Łopatkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem.
  • Łopatka pieczona w rabarbarze 3. Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie. Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręcać w zalewie na drugą stronę.
  • Łopatka pieczona w rabarbarze 4. Mięso pieczemy (wraz z marynatą) przez około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewamy marynatą. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Smacznego :)

Porady

Źródło: http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2011/05/mieso-pieczone-w-rabarbarze.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Łopatka Mięso Rabarbar Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować