Powoli zaczyna się sezon na najsmaczniejsze dary lasu- grzyby. Warto go wykorzystać i uraczyć rodzinę pysznymi daniami z ich dodatkiem.
2 godz. 20 min
Składniki:
-75 dag łopatki wieprzowej
-6 cebul
-2 szklanki suszonych grzybów
-1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
-300 ml wrzącej wody
-200 g śmietany 12 %
-1,5 łyżki mąki
-szczypta soli i pieprzu
Marynata do mięsa:
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki przyprawy do mięs
-3 ziarna ziela angielskiego
-5 łyżek oleju rzepakowego
-szczypta pieprzu
Łopatka gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wywaru i kroimy w dużą kostkę (wywaru nie wylewamy)
2.Łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy nimi mięso i dokładnie nacieramy każdy kawałek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
3.Po godzinie cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę. Smażymy około 3 minuty często mieszając aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron. Wrzucamy pokrojone grzyby, wlewamy wywar i bulion. Dusimy około 45 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
4.Po tym czasie śmietanę dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy łyżkę wazową sosu i całość dokładnie rozprowadzamy.
5.Śmietanę powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dusimy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Komentarze