Przepyszne, zanurzone w słodkim syropie małe pączki. W Turcji bardzo popularne, sprzedawane właściwie na każdym rogu. Posypuje się je mielonymi pistacjami, orzechami, cynamonem itp.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto :
mąka pszenna typ 500 : 280 g
drożdże świeże : 40 g
ciepła woda temp. około 37-40 stopni C : 150 ml
cukier : 2 łyżki
roztopione masło : 4 łyżki
sól : 0,5 łyżeczki
syrop :
woda : 100 ml
cukier puder : 1,5 szklanki
skórka otarta z cytryny : 1 łyżeczka (opcjonalnie)
do posypania :
cukier trzcinowy : 2 łyżki
cynamon : 1 łyżka
do smażenia :
olej rzepakowy : 1 litr
3.Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie.Z ciasta drożdżowego formować małe kulki. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem.
4.W garnku rozgrzać olej, wrzucać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor, wyjmować cedzakiem na papierowy ręcznik. Po 2-3 minutach zanurzyć w syropie, wyjąć na talerz. Posypać cukrem cynamonowym lub mielonymi pistacjami.
5.Rady - jak formować lokma?
1) Można zanurzyć dłonie w zimnej wodzie i formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W ten sposób przygotowałam moje pączki.
2) W Turcji kulki ciasta wyciska się miedzy palcami (kciukiem i wskazującym), ale to trudna sztuka.
3) Można również użyć rękawa cukierniczego i odcinać równe porcje ciasta.
Komentarze