Przepis na lodowiec z jeżynami dostałam od koleżanki. Robię go bardzo często, bo jest łatwy i szybkiw przygotowaniu, a poza tym bardzo smakuje całej mojej rodzinie.
Lodowiec z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem,
dodajemy budyń i powoli wlewamy
do gotującego się mleka,
cały czas energicznie mieszając.
Studzimy. W osobnym
naczyniu ucieramy masło, dodajemy
po łyżce ostudzonego
budyniu i dokładnie mieszamy.
Powstałą masę dzielimy na 2
części. Do jednej dodajemy
kakao i ponownie mieszamy.
2.Galaretki rozpuszczamy
w litrze przegotowanej gorącej
wody i odstawiamy, aż trochę
stężeje. Odlewamy szklankę
galaretki, zanurzamy w niej
biszkopty i układamy w tortownicy
jeden obok drugiego. Na
biszkoptach układamy warstwowo: białą masę budyniową,
biszkopty namoczone
w galaretce, ciemną masę.
3.Na ostatniej warstwie układamy
owoce i zalewamy pozostałą
galaretką. Ciasto wstawiamy
do lodówki, by galaretka
zastygła.
Komentarze