Lodowiec z jeżynami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na lodowiec z jeżynami dostałam od koleżanki. Robię go bardzo często, bo jest łatwy i szybkiw przygotowaniu, a poza tym bardzo smakuje całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • ● 3/4 szklanki cukru
    ● łyżka kakao
    ● 2 galaretki
    ● 30 dag biszkoptów
    ● łyżeczka budyniu śmietankowego
    ● szklanka mleka
    ● kostka masła
    ● 4 żółtka
    ● owoce leśne do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lodowiec z jeżynami 1. Żółtka ucieramy z cukrem,
    dodajemy budyń i powoli wlewamy
    do gotującego się mleka,
    cały czas energicznie mieszając.
    Studzimy. W osobnym
    naczyniu ucieramy masło, dodajemy
    po łyżce ostudzonego
    budyniu i dokładnie mieszamy.
    Powstałą masę dzielimy na 2
    części. Do jednej dodajemy
    kakao i ponownie mieszamy.
  • Lodowiec z jeżynami 2. Galaretki rozpuszczamy
    w litrze przegotowanej gorącej
    wody i odstawiamy, aż trochę
    stężeje. Odlewamy szklankę
    galaretki, zanurzamy w niej
    biszkopty i układamy w tortownicy
    jeden obok drugiego. Na
    biszkoptach układamy warstwowo: białą masę budyniową,
    biszkopty namoczone
    w galaretce, ciemną masę.
  • Lodowiec z jeżynami 3. Na ostatniej warstwie układamy
    owoce i zalewamy pozostałą
    galaretką. Ciasto wstawiamy
    do lodówki, by galaretka
    zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować