Łódeczki wikingów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w 0,5-cm
kostkę. Cebule obieramy, kroimy
w dużą kostkę. Na patyki
do szaszłyków kolejno nabijamy:
boczek, cebulę, pieczarkę,
śliwkę. Czynność
powtarzamy 2-3-krotnie.
2.Filety myjemy, osuszamy
i kroimy w poprzek. Rozbijamy.
Oprószamy przyprawami.
3.Szaszłyki oprószamy solą
i pieprzem, a następnie zawijamy w filety. Jajko rozkłócamy.
Filety panierujemy w mące,
jajku i bułce. Smażymy
w rozgrzanym głębokim oleju,
aż będą rumiane. Następnie
przekrawamy wzdłuż patyka
na pół. Na końcu każdej połówki
za pomocą wykałaczki
przymocowujemy pół plasterka
szynki, tak by wyglądał jak
żagiel.
Porady
Łódeczki podajemy na półmisku udekorowanym np. sałatą, pieczarkami i ćwiartkami cytryny.
Komentarze