Łódeczki wikingów

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Zajmuję się ludowym rękodziełem. Dbam też o to, by potrawy, które przygotowuję dla naszej4-osobowej rodziny, pięknie wyglądały.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 10 dag suszonych śliwek
    ● mały słoik pieczarek marynowanych
    ● 30 dag boczku
    ● 3 cebule
    ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● kilka plastrów szynki
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia
    Do panierowania:
    ● bułka tarta
    ● jajko
    ● mąka
    Oraz:
    ● wykałaczki
    ● patyki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łódeczki wikingów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łódeczki wikingów 1. Boczek kroimy w 0,5-cm
    kostkę. Cebule obieramy, kroimy
    w dużą kostkę. Na patyki
    do szaszłyków kolejno nabijamy:
    boczek, cebulę, pieczarkę,
    śliwkę. Czynność
    powtarzamy 2-3-krotnie.
  • Łódeczki wikingów 2. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w poprzek. Rozbijamy.
    Oprószamy przyprawami.
  • Łódeczki wikingów 3. Szaszłyki oprószamy solą
    i pieprzem, a następnie zawijamy w filety. Jajko rozkłócamy.
    Filety panierujemy w mące,
    jajku i bułce. Smażymy
    w rozgrzanym głębokim oleju,
    aż będą rumiane. Następnie
    przekrawamy wzdłuż patyka
    na pół. Na końcu każdej połówki
    za pomocą wykałaczki
    przymocowujemy pół plasterka
    szynki, tak by wyglądał jak
    żagiel.

Porady

Łódeczki podajemy na półmisku udekorowanym np. sałatą, pieczarkami i ćwiartkami cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować