Lody z masłem orzechowym

4.5 (141 ocen)

To idealny, letni deser dla smakoszy masła orzechowego. Są syte i pyszne. Idealnie smakują z dodatkiem sosu o smaku toffi lub czekoladowym. Można je także przygotować z masła orzechowego własnej roboty.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 jajka,
    • 2,5 łyżki cukru,
    • 340 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów),
    • 330 ml śmietanki 30%,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • Czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie smietanki 1. Jajka wybijamy do garnuszka i dodajemy do nic cukier.
    Tak przygotowane ubijamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy
  • dodanie jajek 2. Do gotowej dokładamy ubite, przestudzone jajka.
  • dodanie masła orzechowego 3. Po dokładnym rozmieszaniu do całości dodajemy stopniowo masło orzechowe oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
  • przed zamrożeniem 4. Masę lodową przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy masę lodową mieszamy.
    Gotowe lody wykładamy do przygotowanych pucharków, dekorujemy startą czekoladą i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować