To idealny, letni deser dla smakoszy masła orzechowego. Są syte i pyszne. Idealnie smakują z dodatkiem sosu o smaku toffi lub czekoladowym. Można je także przygotować z masła orzechowego własnej roboty.
Składniki:
Składniki:
• 2 jajka,
• 2,5 łyżki cukru,
• 340 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów),
• 330 ml śmietanki 30%,
• 1/3 szklanki mleka,
• Czekolada do dekoracji
Lody z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybijamy do garnuszka i dodajemy do nic cukier.
Tak przygotowane ubijamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Schłodzoną śmietankę ubijamy
2.Do gotowej dokładamy ubite, przestudzone jajka.
3.Po dokładnym rozmieszaniu do całości dodajemy stopniowo masło orzechowe oraz wlewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
4.Masę lodową przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy masę lodową mieszamy.
Gotowe lody wykładamy do przygotowanych pucharków, dekorujemy startą czekoladą i podajemy.
Komentarze