Po co robić je samemu kiedy i wafelki i pyszne lody można kupić w sklepie? Spróbuj mojego przepisu, a przekonasz się że warto! Bo domowe lody waniliowe w wafelku smakują idealnie
Lody waniliowe w wafelku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przecinamy laskę wanilii wzdłuż, wyciągamy nasionka i wrzucamy do garnka razem z mlekiem i 50 gr cukru - gotujemy. W misce łączymy żółtka z pozostałymi 50 g cukru. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy je cienką stróżką do żółtek nieustannie mieszając. Przelewamy całość z powrotem do garnka i gotujemy na malutkim ogniu ok 10 min aż zacznie gęstnieć. Odstawiamy krem do całkowitego wystygnięcia - na całą noc w lodówce.
2.Wystudzony krem przelewamy do przygotowanej wcześniej maszynki do lodów i postępujemy według zaleceń producenta. W międzyczasie dolewamy do kremu śmietankę. Gotowe lody przekładamy na krótko do zamrażalnika.
3.Ubijamy białko z cukrem, następnie dodajemy mąkę i roztopione masło. Mieszamy delikatnie, aby masa była puszysta. Następnie wlewamy 1-2 łyżki ciasta na specjalne żelazko do wafli. Pieczemy parę minut, aby wafel był rumiany lecz nie nadto kruchy. Gorący wafelek wyjmujemy z maszyny i formujemy z niego rożek na specjalnej kształtce. Należy zrobić to szybko, bowiem tylko gorący wafel jest elastyczny. Kiedy wystygnie będzie już twardy i uformowany.
4.Lodów nie należy trzymać zbyt długo w zamrażalniku, aby miały kremową konsystencję. Polecam podawać je w wafelkach do paru godzin po zrobieniu.
Komentarze