LODY truskawkowo-miętowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lubię lody owocowe. Truskawkowe, malinowe, jagodowe. Lubię też zioła. Mięta, bazylia, tymianek. Dlaczego więc nie połączyć tego, co się lubi:) Połączyłam i wyszły truskawkowo - miętowe lody:)

  • 15 min

Składniki:

  • - 500 g truskawek lub innych owoców
    - pęczek mięty
    - pół szklanki cukru
    - 300 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody truskawkowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Podgrzewamy razem z cukrem i pęczkiem mięty. Gdy truskawki będą miękkie, dolewamy śmietankę i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Studzimy. Przed wlaniem lodów do pojemnika, usuwamy pęczek mięty-już nam nie będzie potrzebny. Pojemnik z lodami wkładamy do zamrażarki.Warto je, co jakiś czas, przemieszać dobrze łyżką, by rozbić kryształki lodu przed całkowitym zamrożeniem.

Porady

Lody na 10 minut przed podaniem trzeba wyjąć z zamrażarki gdyż są twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować