Lody jagodowe bez maszynki, bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .
Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .
Śmietankę także ubijamy na sztywno .
Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy konfiturę jagodową ( również stopniowo i delikatnie ), masę przekładamy do pojemniczków . Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 4 godz. , ale najlepiej całą noc . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Komentarze