Lody jagodowe na mascarpone

5 (140 ocen)

Lody z dodatkiem serka mascarpone o intensywnym, fioletowym kolorze i jagodowym smaku. Bez najmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    200 g jagód leśnych
    5 żółtek
    250 g serka mascarpone

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    400 g śmietanki kremówki 30%

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii
    1/2 szklanki cukru białego
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody jagodowe na mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mpjpef 1. Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć.
  • image-1g0k0bs 2. Kremówkę zagotować. Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito.
  • image-1pp3a91 3. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Zamrożone

Podobne przepisy

To może cię zainteresować