Moje pierwsze, domowe lody bez maszynki :) Wyszły naprawdę pyszne! Bardzo zbliżone smakiem do tych z lodziarni. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Polecam!
Składniki:
300 ml śmietany 36%
300 ml mleka
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 gorzka czekolada
60 g mlecznej czekolady
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Lody czekoladowe bez maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę, mleko i cukier pogrzać do rozpuszczenia się cukru (mieszanka nie może się zagotować!), zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
2.Żółtka ubić na puszystą pianę, wlać do przestudzonej mieszanki, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Dodać ekstrakt, posiekane czekolady i wszystko wymieszać do rozpuszczenia się składników (można użyć blendera).
3.Masę umieścić w lodówce na noc do schłodzenia.
4.Po tym czasie masę zmiksować do puszystości, przelać do plastikowego pudełka i schować do zamrażalki. Wyciągać co około 1 godzinę i miksować, tak aby nie powstały kryształki lodu (powtarzać tą czynność około 3 razy.) Smacznego!
Komentarze