Zachęcam do poświęcenia czasu na przygotowanie czekoladowych pucharków. W połączeniu z lodami robią niesamowite wrażenie. Całość smakuje pysznie czekoladowo- kokosowo:). O wielkości wykonanych pucharków decydujemy sami.
4 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 250 gram sera ricotta,
• 200 gram mlecznej czekolady na pucharki,
• Około 50 gram gorzkiej czekolady do wykonania ozdób,
• 1/3 szklanki mąki kokosowej,
Składnik dodatkowy:
• 2 jajka
Składniki robocze:
• 4 łyżki cukru,
• 1 łyżka malibu,
• Złote perełki do wykonania dekoracji,
• Czekoladowe kulki do posypania deseru
WŁAŚCIWY PRZEPIS:
Pucharki (3 sztuki):
• 200 gram mlecznej czekolady
Lody:
• 2 duże, wiejskie jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 250 gram sera ricotta,
• 1/3 szklanki mąki kokosowej,
• 1 łyżka malibu
Dodatkowo:
• Ok 50 gram gorzkiej czekolady do wykonania ozdób,
• Złote perełki do dekoracji,
• Czekoladowe kulki do posypania,
• 3 baloniki
Lody bounty w czekoladowych pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PUCHARKI: Baloniki delikatnie nadmuchujemy i zawiązujemy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na folii aluminiowej wykonujemy 3 kleksy z czekolady. Będą one stanowić nóżki pucharków
2.W pozostałej czekoladzie obtaczamy do połowy nasze baloniki. Umieszczamy je na wykonanych podstawach i wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gdy zastygnie (po około 15 minutach) za pomocą pędzelka nakładamy drugą warstwę czekolady i ponownie pucharki schładzamy. Dzięki nałożeniu drugiej warstwy będą one po prostu mocniejsze.
3.Gdy nasze pucharki są już całkowicie zastygnięte przebijamy baloniki i delikatnie je usuwamy.
4.LODY:
Jajka oraz cukier umieszczamy w garnuszku.
5.Tak przygotowane ubijamy na parze do białego koloru. Ser przekładamy do miski i rozcieramy. Następnie dodajemy do niego masę jajeczną. Na koniec całość łączymy z mąką kokosową i łyżką malibu.
6.Lody przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godziny mrożenia mieszamy je. Tak postępujemy jeszcze 2-3 razy co pół godziny. Mrozimy je do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Między czasie przygotowujemy czekoladowe ozdoby. Gorzką czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej na papierze do pieczenia wykonujemy ozdobne kształty. Część czekolady równą warstwą wylewamy na papierze i posypujemy złotymi perełkami. Ozdoby pozostawiamy do zastygnięcia. Czekoladę z perełkami rozgrzanym nożem tniemy na podłużne trójkąty.
Gotowe lody porcjujemy do czekoladowych pucharków. Posypujemy je czekoladowymi kulkami i ozdabiamy wykonanymi samodzielnie dekoracjami. Podajemy.
Komentarze