lody bananowe z nutą pieprzu czerwonego i Macis

0 (0 ocen)

Kremowe lody bananowo-śmietankowe ich smak został podkreślony cytrusową nutą czerwonego pieprzu i pikantnym, a zarazem słodkim i korzennym smakiem macis (kwiat muszkatu).

Składniki:

  • 2 banany
    około 50 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    kilka ziaren czerwonego pieprzu
    szczypta zmielonego Macis (kwiatu muszkatu)

    do podania:
    świeże listki bazylii
    ziarenka czerwonego pieprzu
    maliny mogą być mrożone

Lody bananowe z nutą pieprzu czerwonego i macis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany kroimy w plasterki. Wkładamy do pojemnika typu tupperware. Chłodzimy w zamrażarce około 3-4 godzin.
  • 2. Zamrożone plasterki banana umieszczamy w malakserze, dodajemy śmietankę oraz pieprz i macis. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę śmietanki.
  • 3. Lody podajemy od razu po przygotowaniu ozdabiamy je malinami, bazylią oraz pieprzem. Smacznego.

Porady

Jeśli zostanie nam się trochę lodów należy przełożyć je do tupperware i przechowywać w zamrażarce.

Komentarze

Podobne przepisy