Lody na śliwkach w grzanym winie

0 (0 ocen)

Bardzo szybki deser, idealny na jesienne i zimowe dni.

Składniki:

  • 1 opakowanie lodów
    700 g śliwek
    3 łyżki cukru
    500 ml gotowego grzanego wina
    skórka z jednej pomarańczy
    1 proszek budyniowy
    sos czekoladowy

Lody na śliwkach w grzanym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Dodajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy ok 10 minut. 3/4 opakowania proszku budyniowego rozprowadzamy w odrobinie wina i zagęszczamy śliwki, gotujemy jeszcze 1 minutę i wykładamy na talerze. Na każdej porcji śliwek wykładamy lody. Dekorujemy czekoladowym sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy